Medicinale Vachten
Vesten en Truien
Wolwasmiddel

Onderhoud

Wollen sloffen

Wij adviseren u om uw wollen sloffen niet te wassen in de wasmachine. De sloffen komen er niet mooier uit te zien na een wasbeurt, aangezien de wol meestal gaat krimpen bij het wassen in de wasmachine en de leren zool bij het opdrogen hard wordt en na verloop van tijd gaat scheuren.

Mocht er een vlek in de wol zitten, dan kunt u dit d.m.v. een handwas reinigen; u kunt een teiltje vullen met lauwwarm water. Voeg een wolwasmiddel toe en druk het gedeelte waar de vlek zit even onder. Laat de wol niet te lang in het water. Haal de sloffen er weer uit en laat het even uitlekken. Vooral niet wringen, dan gaat de stof vervilten. Zorg er wel voor dat de leren zolen droog blijven!

Handschoenen, wanten en mutsen

De bovengenoemde producten zijn gemaakt van een schapenvacht. Het schapenvacht is van wol en de huid van leer.

Suede
Suede is een materiaal dat gevoelig is voor vuil en vocht. Behandel uw Woolwarmers suède producten voor gebruik met een waterproof spray. De spray impregneert, onderhoudt en maakt suède water- en vuilafstotend.

Suède producten kunnen met een vochtige doek worden schoongemaakt en verder worden onderhouden met een speciale suède borstel. Deze borstel heeft 2 zijden: een ruwe kant om vlekken te verwijderen en een zachte kant om de typische eigenschappen van suède op te lichten.

Glad leer
Net als bij suède is het belangrijk om uw glad leren producten voor gebruik te behandelen met een waterproof spray. De spray impregneert, onderhoudt en maakt het leer water- en vuilafstotend. Mochten uw glad leren producten nat zijn geworden, dan is het belangrijk deze eerst goed  te laten drogen, doet dit niet in de zon of op een warmtebron. Vervolgens kunt u met een borstel het aanwezige vuil verwijderen. Daarna met ledervet behandelen, goed laten intrekken en uitpoetsen met een droge, zachte doek of uitpoetsborstel.

Schapenvachten

Onderhoud
Wol en leer zijn van nature zelfreinigend en breken de meeste stoffen van nature af. Regelmatig uitkloppen en laten luchten is meestal voldoende om uw vacht schoon, soepel en fris te houden. U kunt voor een opfrisbeurt de vacht buiten hangen in de mist of u kunt hem op de kop in de sneeuw leggen en vervolgens uitkloppen. Na een tijdje kan de vacht wat vervilten, om de vacht weer mooi zacht te krijgen, kunt u de vacht kammen met een geschikte borstel. Hiervoor kunt u gebruik maken van een speciale borstel voor schapenvachten of een borstel voor langharige honden.

Vlekken
Als er een vlek op uw vacht is gekomen, kunt u deze met een vochtig doekje verwijderen. Mocht dit niet voldoende helpen dan kunt u gebruik maken van een mild neutraal wasmiddel, of een speciaal wasmiddel voor schapenvachten. Dit middel goed verwijderen. U kunt de vacht vervolgens zoveel mogelijk droogdeppen met een droge doek en verder laten drogen. (zie kopje drogen) Ten slotte kunt u de vacht indien nodig voorzichtig kammen met een geschikte borstel.

Wassen
Een schapenvacht wordt niet mooier van een wasbeurt. Na het wassen kan de natuurlijke glans en soepelheid van uw vacht verminderen, doordat de natuurlijke wolvetten oplossen. Was uw vacht daarom alleen als het echt noodzakelijk is. Wilt u uw vacht helemaal wassen dan kunt u dit doen met de hand en in de wasmachine op het wol/fijnwas programma bij max 30ºC. Het heeft de voorkeur om de vacht met de hand te wassen. Gebruik hierbij een mild, neutraal wasmiddel of een wasmiddel dat speciaal bestemd is voor schapenvachten. Na het wassen kunt u zoveel mogelijk het water uit de vacht wringen, drukken en deppen. Vervolgens kunt u het vachtje voorzichtig kammen met een geschikte borstel. Nu kunt u de vacht ophangen om te laten drogen. Pas op: De vacht kan niet worden gedroogd in de droogtrommel, gecentrifugeerd en niet
worden gestreken.

Drogen
Hang de vacht op en laat hem geleidelijk drogen in een koele luchtige omgeving.Vermijd zon en andere direkte warmtebronnen, want deze zorgen ervoor dat de gelooide vacht zijn soepelheid verliest. Masseer het leer en rek de vacht regelmatig uit in zijn natuurlijke vorm tijdens het droogproces. Klop de vacht uit en borstel de vacht voorzichtig uit met een geschikte borstel.